... ZPĚT

21. 6. Vinaři z obce Kobylí

Vinařství Marcel Lanžhotský

Jsme malé tradiční vinařství, hospodařící na 2 ha vinohradů. Vinice se rozkládají v malebné obci Kobylí, která je součástí Velkopavlovické vinařské podoblasti. Vinohrady jsou vysázeny na 4 špičkových viničních tratích Lumperky, Holý kopec, Nivky a Padělky. Každá z těchto viničních tratí má svoje místní a specifické přednosti, kde hrozny přebírají jedinečný buket a charakter. Hrozny sklízíme zásadně ručně a ve výborné kvalitě odvážíme co nejrychleji do sklepa, kde jsou ihned zpracovávány moderní a šetrnou technologií. Naše vína nenaleznete v supermarketech a obchodních řetězcích, ve většině případů se vína odebírají přímo ve vinařství. Sklepní technologie je vybavena od zařízení na šetrné oddělení bobulek od třapiny přes technologii řízeného kvašení až po dubové sudy určené na zrání lahodného vína.
 

Vinařství Rusňákovi

Malé rodinné vinařství ukrývající se v srdci vinařské obce Kobylí ve Velkopavlovické vinařské oblasti. Tato oblast nabízí výborné podmínky pro pěstování révy vinné, což věděli i naši předkové, kteří dali základy tomuto vinařství. Můj otec mi pak mohl předat podstatné základy pro vše kolem vinaření a bylo jen na mne, zda se budu rozvíjet a takzvaně „půjdu s dobou“. 

Nyní naše vína děláme tradičními metodami v souladu s přírodou, snažíme se ale inovovat a využívat také moderní, šetrné technologie, které posouvají naše hranice dále. O celkový chod vinařství se staráme vlastními silami, od práce ve vinicích, ve sklepě až po vyřizování objednávek, tvoření propagace a jiné „neviditelné“ samozřejmosti. Ale protože s láskou jde všechno lépe a nás spojuje především láska rodinná a ta k vínu, tak se nám daří každým rokem posouvat vinařství dál a dál a kdoví, kde budeme za pár let.

Hrozny pro vína, která později lahvujeme dosahují přívlastkových kvalit a jsou citlivě a odborně zpracována. Každému vínu se dostává individuální péče tak, aby byl zachován jeho charakter a podpořeny ty nejlepší rysy. Žádná z odrůd pro nás není upřednostňována před jinou, každá má totiž své osobité kouzlo, které si vždy najde svého obdivovatele.
 
 

Vinařství Ondřej Brdečko

Vinařství sídlící ve vinařské obci Kobylí, které se nachází v malebném kraji Modrých hor. Vinařství, kde hlavním motorem a pracujícím strojem je vinařova ruka, hlava, myšlenka a srdce… Vinařství, kde se víno nedělá anonymně, ale s pokorou, láskou a úctou k přírodě, a kde hrozen révy vinné je každoroční výzvou a začátkem nového zrození, prvním namočením malířova štětce do barvy a budoucí  lahev vína jeho obrazem. Našim cílem je, abychom dávali vzniknout takovým vínům, která Vás budou bavit vnímat všemi smysly a evokovat ve Vás plod přírody a poctivé lidské práce.

Obhospodařujeme necelé dva hektary vinic v katastru vinařské obce Kobylí a malou část hroznů od smluvních dodavatelů nakupujeme. Roční produkce činí  6-10.000 lahví v závislosti na ročníku, čímž se řadíme spíše mezi vinařskou raritu a mikrovinařství. Ve vinicích pracujeme šetrně a drtivá část prací je prováděna ručně. Nebojíme se experimentovat s některými nekonvenčními postupy při pěstování révy. Sklizeň probíhá také výhradně ručně a to do malých bedýnek, abychom přivezli do sklepa hrozen v nepoškozeném a stoprocentním stavu. Hrozny z přísně redukovaného a selektovaného sběru sklízíme v přívlastkových kvalitách, jenom tak jsme schopni dosáhnout nejvyšší kvality budoucích vín. Při zpracování nevyužíváme nejmodernějších technologií, nýbrž klasických metod, například dlouhodobé macerace, či zrání vín na jemných kvasničních kalech až po dobu jednoho roku. Tradiční vína spojená s moderním vinařovým myšlením.
 

Vinařství Herzánovi

Vinařství VÍNA HERZÁNOVI hospodaří na vinicích o rozloze tří hektarů v rámci integrované produkce, s budoucí vizí ekologického zemědělství. Filozofií vinařství je produkce vín z tradičních odrůd, za použití minimálních technologií, s jasným projevem ročníku, původem hroznu, typickým odrůdovým charakterem vína a přístupem k jeho výrobě. V sortimentu naleznete vína několika stylů. Lehká, šťavnatá vína se svěží aromatikou květin a ovoce, lahvovaná většinou po šesti měsících zrání ve sklepě. Dále pak vína komplexní, s kulatou chutí i vůní, zrající alespoň osm měsíců na jemných kvasničních kalech a v neposlední řadě vína zrající minimálně rok na kvasnicích, v dubových sudech či keramice. Ta se vyznačují vrstevnatým aroma a robustním tělem. Stěžejní odrůdy vinařství jsou Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Neuburské, z červených pak Frankovka a Modrý Portugal.
 

Vinařství Vajbar Kobylí

Ve vinařské obci Kobylí proslulé svými vynikajícími víny sídlí velmi netradičně pojaté rodinné vinařství bratrů Libora a Petra Vajbarových – Vinařství Vajbar Kobylí. Vinařství, které již dokázalo nejen svýmilahodnými víny, ale i moderní architekturou vlastního vinařského provozu oslovit spoustu milovníků a přátel vína.

Prolíná se zde příběh dvou bratrů, kteří v samém srdci obce Kobylí vytvořili unikátní vinařskou stavbu několika propojených tradičních vinných sklepů rodinných předků a obohatili ji o zcela nový architektonicky odvážný prvek nadčasového moderního vinařského domu. Příběh jejich vinařství, které vzniklo na čtvrtině hektaru vlastních vinic a vzešlo ze starého polorozpadlého sklepa po jejich dědečkovi a stojí určitě za povšimnutí a krátkou návštěvu.

Vinařství Vajbar Kobylí v současnosti hospodaří na sedmi hektarech vinic a je jedním z turistických lákadel mikroregionu Modré Hory.
 

Kobylské vinařství Čačík

Kobylské vinařství Čačík je malé přírodní vinařství, kde vína vznikají autentickým způsobem. Hospodaří na 2,5 ha vinohradů v Kobylí. Vyrábí vína ryze přírodní, bez zvláštních zásahů člověka. Vinařství na vína nespěchá a nechává vínům čas a prostor ukázat, co všechno v sobě schovávají. Vína jsou připravena na dlouhé ležení v lahvích. Kromě tradičních bílých odrůd, jako je Veltlínské zelené, Neuburské, Sauvignon, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Pálava, Muškát moravský, vinařství nabízí také vína růžová a samozřejmě vína červená jako Modrý Portugal, Frankovka, Cabernet Moravia nebo Svatovavřinecké.
 

Vinařství Tomčala

Najdete nás na svazích Modrých Hor ve velkopavlovické vinařské podoblasti v malebné vinařské obci Kobylí, provoněné ovocem a vinicemi. Myšlenka, že se budeme zabývat výrobou vlastních vín vznikla v roce 1997. V této době jsme začínali výrobou sudového vína a od roku 2003 lahvujeme vysoce kvalitní přívlastková vína.

Vlastníme tři hektary vinic, kde pěstujeme hrozny v nejlepších podmínkách pro zrání. Na tom, jaké hrozny se sklidí, záleží nejvíce, protože se odráží v kvalitě vína. Díky unikátní poloze vinic a specifickému mikroklimatu se zde výborně daří pěstování červeného vína a mezi bílými víny zde vynikají odrůdy, které mají kořenitý charakter s typickou ovocnou vůní.

Vína jsou určena především pro privátní klientelu, soustředíme se na konečného zákazníka. Kontakt s vinařem je pro nás důležitým prvkem, proto převážně prodáváme víno přímo ze sklepa. Věříme, že společný čas strávený s našimi víny vám navodí příjemné chvíle a naplní vás filozofií, která se do těchto vín od počátku vkládá. Vína doporučujeme zejména v kombinaci s gastronomickým vyžitím. Konkrétní doporučení kombinace vína a jídla najdete v každé charakteristice vína.
 

PATRIA Kobylí, a.s.

Vinařská společnost PATRIA Kobylí vznikla za první republiky, kdy se drobní vinaři spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Vinařství pěstuje na ploše 152 ha nejtradičnější odrůdy, jako například Frankovku, Tramín nebo Modrý Portugal, ale i další časem prověřené odrůdy - Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Neuburské, Sauvignon, Ryzlink rýnský i vlašský, Sylvánské zelené, Moravský muškát, Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Ideální poloha vinic dovoluje hroznům dobře vyzrát a vytvořit víno jedinečné chuti a aroma. S roční produkcí 700 000 lahví jsme se PATRIA Kobylí stala jedním z významných tuzemských výrobců vína.
 

Restaurace

La Bouchée Gril

Nemusíte žít nad Seinou, abyste zažili kouzelnou atmosféru neformální a přitom profesionální pohostinnosti, dopřáli si gurmánský zážitek inspirovaný francouzskou domácí kuchyní a ochutnali vína, která si zamilujete – vše najdete v samém centru Brna. Zdejší kuchaři vaří výhradně z čerstvých surovin, které si osobně vybírají. Pro jehněčí maso v prvotřídní biokvalitě jezdí přímo k chovatelům z Bílých Karpat, vyzrálé hovězí a bio kozí sýry přivážejí z farem na Vysočině. Ryby i sezonní zeleninu nakupují denně, zelené bylinky, kterými ochutí vaše jídlo, vyrostly přímo na zahrádce restaurace. A crème brûllée nebo nadýchaná mousse au chocolat z dílny La Bouchée lehce rozmazlí labužnické jazýčky napříč generacemi. Bon appétit!

 

Hudební program

Jana "Betka" Vašinová + Ota Holec

Na repertoáru zejména songy z časů, kdy jazz byl králem, blues jeho otcem a rock jejich mladým potomkem, ve velmi komorním (tentokráte zahradním) provedení zpěv+klávesy.

Jana "Betka" Vašinová a Otakar Holec - členové skupiny The Chairmen.

DSC_0102-(2).JPG
 

info pro vinaře

Pokyny LÉTO 2018

 

 

 

otevřené sklepy
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 515 903 121

vinozblizka@nap.cz